In deze aflevering plaatsen we EPDM op het platte dak van een tuinhuis met behulp van een lijmkit. We tonen stap voor stap hoe je het dak voorbereidt en de dakbedekking aanbrengt. Een praktische doe-het-zelfklus met een strak en waterdicht resultaat.
Transciptie
Vandaag gaan we op dit tuinhuis een nieuw dak aanbrengen. We gebruiken daarvoor EPDM op het platte dak van het tuinhuis, met behulp van een spuitbare polymeer. Stap voor stap leggen we je uit hoe we het dak klaarmaken en de dakbedekking aanbrengen. Dit is een praktische doe-het-zelf klus met een strak en waterdicht resultaat.
Voor je begint, een paar belangrijke tips:
- Check de weersvoorspelling. Vermijd regen tijdens en na de plaatsing.
- Laat de EPDM vooraf enkele uren uitliggen. Zo ontspant het materiaal, en voorkom je plooien.
- Werk bij voorkeur tussen 5 en 25 graden. Dan laat de lijm zich het best verwerken.
In dit geval maken we eerst nog een uitsparing voor de afwatering. Dit doe je met een gatenzaag voor hout. Gebruik de juiste diameter, aangepast naar het afvoerstuk. Voorzie dan nog een ondersteunend plankje aan de onderzijde, met een op maat gemaakte opening waar het afvoerstuk in past.
Zet de plank vast met enkele schroeven. Later plaatsen we dit op de EPDM.
Tijd om op het dak te kruipen. De ondergrond moet vet- en stofvrij zijn. Dit kun je doen met de bladblazer of gewoon met een borstel. Controleer de ondergrond meteen ook op uitstekende schroeven of nagels, want die zouden de EPDM kunnen beschadigen.
De ondergrond goed voorbereiden is essentieel. Verwijder stof en vet en controleer op vocht. Een vochtige ondergrond is niet zo’n probleem, maar als je hand in aanraking met de ondergrond wak aanvoelt, moet je het oppervlak wel drogen. Een gouden tip : ziet het er nat uit ? Eerst drogen !
Deze lijm hecht zelfs bij een beetje vocht.. handig.. maar te nat belemmert de hechting. Zorg dus voor een egale en minstens handdroge ondergrond.
Tijd om de EPDM open te vouwen. Dat doe je best met 2 personen. Rol het rubber volledig uit en vouw hem open.
Leg het dakrubber in de juiste positie en laat het vlak liggen, dat helpt om spanning en plooien tijdens de plaatsing te voorkomen,
Laat de EPDM nu even rusten. Je kan er nog overstrijken met je borstel om de folie mooi plat te krijgen.
Nadat de EPDM minimum een half uurtje heeft kunnen rusten, ga je het membraan terugplooien om te kunnen verlijmen. Je begint met de zijkanten mooi om te plooien.
Daarna rol je de folie terug tot ongeveer de helft van het dak, beginnend vanaf de dakrand.
Je haalt er nu de polymeer lijm bij. Op de verpakking kan je lezen hoe de deze gebruiksklaar maakt.
Eerst verwijder je de beschermkap.
Schroef daarna de lijmbus op het spuitpistool. En nu goed schudden !
Bij de lijm is een spuitkop meegeleverd die je op de het spuitpistool kan plaatsen. Afhankelijk van de gewenste spuitrichting kan je deze horizontaal of verticaal plaatsen.
Je brengt voldoende dikke stroken lijm aan vanop een afstand van 30 a 50 cm. Schud de bus regelmatig om een gelijkmatig spuitpatroon te bekomen.
Vergeet niet om de doseerknop weer volledig dicht te draaien wanneer je stopt met spuiten.
Laat de lijm 1 à 2 minuten uitdampen en rol vervolgens de EPDM folie terug uit. Dit doe je zachtjes zonder te hard aan te spannen.
Je werkt altijd van binnen naar buiten toe, zo duw je de luchtbellen eruit. Druk alles stevig aan met de hand. Nadien ga je er nog eens over met de borstel zodat alles strak aangewreven is.
Ligt het membraan nog niet volledig goed ? Geen probleem ! Herpositioneren is met deze spuitbare polymeer nog mogelijk gedurende 10 tot 15 minuten.
En dan is het eigenlijk gewoon net hetzelfde aan de andere kant.
Verspreid de lijm gelijkmatig op het dakoppervlak. Werk je bij warm weer ? Werk dan eerder in stukken om te voorkomen dat er zich een huidje vormt vooraleer u de EPDM op het dak aanbrengt. Laat ook de aangebrachte lijm enkele minuten rusten voor een optimale hechting.
Als beide delen van het dak bedekt zijn met EPDM, spuit je de randen in met de polymeer spuitlijm.
Om de dakranden extra vast te leggen, breng je nog een hybride polymeerkit aan. Doe dit zowel in de kimvoeg als op de dakrand. Een kimvoeg is de plek waar het horizontale dak overgaat in een verticale rand. Op deze plek kan het dakbedekkingsmateriaal het eerste loskomen. Daarom brreng je hier nog een extra fixatielaag op aan.
Nu kan je de EPDM ook over de dakrand aanbrengen. Duw het membraan eerst tot tegen de kimvoeg en laat hem dan over het dak komen.
Vouw de EPDM in een puntje om de hoek netjes te bedekken. Zorg zo dat alles strak over de rand ligt. En vooral: knip zeker nooit in de binnenhoek want dan is je waterdichting onderbroken.
Om zeker geen luchtbellen te hebben, rollen we alles nog eens goed aan met de roller.
De hybride polymeer is een product dat aan je handen blijft kleven. Meteen proper maken met een vochtig doekje is dus aangeraden.
Nu de EPDM op het dak ligt, resten ons nog enkele afwerkingen. Aan de randen snijd je de overtollige folie weg.
Je werkt dit af met een daktrim. Die zorgt niet alleen voor een nette rand, maar voorkomt ook dat regenwater achter de bekleding loopt. De hybride polymeerkit komt hier opnieuw handig van pas. Zo blijft de daktrim al op z’n plaats liggen. Voor extra stevigheid ga je de profielen ook vastschroeven. Boor eerst voor en schroef dan vast. Waar twee profielen samenkomen, gebruik je een klein verbindingsstukje. Zo sluit alles mooi aan, zonder open naden. Tussen de twee hoekstukken moet het profiel afgekort worden, dat doe je met een haakse slijper.
Op onze schroeven zit trouwens een afdichtingsring. Dit is belangrijk om de waterdichtheid te behouden.
Als laatste kit je de naden aan de afwerkprofielen dicht. Even gladstrijken met afstrijkmiddel, en klaar!
Vergeet de afvoer voor het regenwater niet. Zoek waar de opening zit en maak het gat vrij. Maak het niet te groot, zo sluit de EPDM mooi aan op het afvoerstuk. Kit de aansluiting tussen het afvoerstuk en de EPDM nog af en monteer de klemring aan de binnenzijde van het dak.
Zo eenvoudig kan het zijn. Met deze moderne lijmtechniek en een goede voorbereiding kan je jarenlang genieten van een perfect waterdicht dak van je tuinhuis. Veel succes met je eigen tuinhuis !
Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.
Registreer
Registreer en word gratis online abonnee
Door te registreren ontvangt u de newsletter. De newsletter kan u te allen tijde en zonder verdere formaliteiten opzeggen. Wij garanderen u dat uw e-mailadres en andere persoonlijke gegevens nooit aan derden worden doorgegeven en enkel gebruikt worden voor het versturen van de newsletter.